W sobotę przed Wielkanocą zielonogórzanie wybiorą się święcić pokarmy, które umieszczą w świątecznym koszyku. Znajdą się tam m. in.: chleb, jajko, sól, wędlina, ser, chrzan czy ciasto. Chrześcijańska tradycja święcenia pokarmów sięga początków VIII wieku – mówi etnograf Andrzej Olszak z Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze-Ochli: Andrzej Olszak był gościem Rozmowy po 9.
Przeczytaj więcej: https://rzg.pl/360725/zielonogorski-etnograf-o-poczatkach-swiecenia-pokarmow/
Zobacz również:
Wraca klasyk! Mecze Unii z Falubazem zawsze elektryzują!
20 lat Polski w Unii Europejskiej
Zastal po łomocie w Ostrowie: Wstyd na całą Polskę, skompromitowaliśmy się!
Zastal dostaje wstydliwe baty w ostatnim meczu. Dobrze, że ten sezon się już kończy…
Polecamy
Zapytaj o cenę!
Zapytaj o cenę!